Menu
Menu
-
-

Beddengoed Wassen

Wasadvies dekbedovertrek

Dekbedovertrek wassen

Een dekbedovertrek dient altijd binnenstebuiten te worden gewassen. Op deze manier zorgt u er voor dat de kleuren van het dekbedovertrek beter behouden blijven. Wanneer u dit niet doet, is er een kans dat de kleuren vervagen of vaal worden. Het juiste wasprogramma kan per dekbedovertrek verschillen, aangezien sommige merken een afwijkend voorschrift adviseren. Voor het juiste wasprogramma kunt u daarom altijd het beste eerst het waslabel raadplegen. Meestal zal een fijn of kreukherstellend wasprogramma de voorkeur krijgen, waarbij een donker of gekleurd dekbedovertrek meestal gewassen dient te worden op 40 graden en een wit dekbedovertrek op 60 graden. Haal uw natte beddengoed na afloop van het wasprogramma direct uit de wasmachine om doorlopen van de kleuren te voorkomen.

1. Nieuw dekbedovertrek

Bij het wassen van een nieuw dekbedovertrek dient u te letten op het feit dat deze de eerste keer binnenstebuiten gewassen wordt op maximaal 30 graden. Op deze manier voorkomt u dat het dekbedovertrek later krimpt en zorgt u ervoor dat het katoen vocht opneemt. Bij gekleurde dekbedovertrekken is het aan te raden om het dekbedovertrek de eerste keer op hogere temperaturen te wassen, zodat de kleuren fixeren en later niet uit zullen lopen.

Sommige merken, zoals Essenza, adviseren een afwijkende methode voor de eerste wasbeurten. Essenza adviseert haar dekbedovertrekken de eerste drie keer te wassen op 60 graden met een klein beetje wasmiddel.

Na de eerste keer wordt het aangeraden donkere of gekleurde lakens op 40 graden te wassen en witte dekbedovertrekken op 60 graden. Doe voor het behoud van de kleuren ook nu het dekbedovertrek binnenstebuiten. Kijkt u voor het wassen altijd goed naar het waslabel om misstanden te voorkomen.

2. Gebruik van wasmiddel

Gebruik bij het wassen van het dekbedovertrek niet teveel wasmiddel. Dit kan namelijk (witte) vlekken veroorzaken op uw dekbedovertrek, wat natuurlijk niet de bedoeling is. Gebruik voor gekleurd beddengoed een wasmiddel dat hier speciaal geschikt voor is. Kijk voor de dosering goed op de verpakking van het wasmiddel. Ook bij wasverzachter is het belangrijk dat u middel gebruikt dat speciaal geschikt is voor beddengoed. Wij adviseren een vloeibaar wasmiddel te gebruiken en geen poeder om witte vlekken te voorkomen.

Let op: stop niet meer dan 3 kg in uw wasmachine. In de praktijk betekent dat twee eenpersoons dekbedovertrekken of één tweepersoons dekbedovertrek met bijbehorende slopen.

3. Waslijn of droger?

Het is aan te raden om uw beddengoed niet in de droger te stoppen, aangezien u zo eventuele krimp voorkomt. Het heeft dan ook de voorkeur om het beddengoed op te hangen aan de waslijn. Bovendien hoeft u het dekbedovertrek op deze manier nauwelijks meer te strijken. Verkiest u de droger toch boven de waslijn, zorg er dan voor dat u een kort programma met een lage temperatuur kiest.

Wanneer u een dekbedovertrek buiten laat drogen, let er dan op dat u het overtrek binnenstebuiten ophangt. De zon kan er namelijk voor zorgen dat de kleuren verbleken.

Wasadvies hoeslaken

Hoeslakens wassen

Wanneer u een hoeslaken gaat wassen, raden wij aan om dit op een lage temperatuur te doen. U kunt een hoeslaken het beste wassen op een temperatuur van 30 of 40 graden. Wanneer u een warmere temperatuur gebruikt (bijvoorbeeld 60 tot 90 graden) slijt het hoeslaken een stuk sneller, waardoor deze eerder aan vervanging toe is. Ook is het belangrijk dat u een hoeslaken niet samen wast met andere producten zoals handdoeken of spijkerbroeken. Dit soort stuggere materialen schuren tijdens het wassen over het hoeslaken, waardoor er pilvorming kan ontstaan. Verder is het handig om een hoeslaken te wassen met vloeibaar wasmiddel en deze niet in de droger te drogen. Drogen aan de waslijn zorgt ervoor dat de allerbeste kwaliteit behouden blijft.

Bij Damai hoeslakens adviseren we echter om katoen en katoen-satijn te wassen op 60 graden en flanel op 40 graden.

Let op: Controleer altijd de wasvoorschriften van het door u aangekochte hoeslaken. De wasvoorschriften kunnen per merk of serie afwijkend zijn en daarom adviseren wij altijd om de wasvoorschriften op het etiket op te volgen.

Wasadvies dekbed

Dekbed wassen

De meeste dekbedden zijn eenvoudig te wassen. Sommige materialen vragen echter wel om een voorzichtige aanpak bij het wassen. Om er zeker van te zijn dat u uw dekbed op de juiste manier reinigt hebben wij hier een aantal praktische tips op een rijtje gezet. Houdt u bovendien te allen tijde aan de wasvoorschriften op het label.

Donzen dekbed wassen

Donzen dekbedden hebben niet veel onderhoud nodig. Bij normaal gebruik is het slechts om de 4 tot 5 jaar nodig om het dekbed te reinigen. Het dagelijks luchten en opschudden van uw donzen dekbed zorgt ervoor dat deze ook daadwerkelijk 'luchtig' blijft. Lucht vormt in het dekbed een klimatologische buffer, dus dagelijks 1 tot 2 uur luchten en daarna opschudden is van harte aanbevolen. Uiteraard dient u dit bij droog weer te doen, aangezien vocht uw dekbed geen goed doet.

Als uw wasmachine groot genoeg is, kunt u uw dekbed zelf wassen. Kijk echter eerst naar (en houdt u aan) de wasvoorschriften op het label. Als deze vermelden dat het dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet.

Wollen dekbed wassen

Wollen dekbedden kunt u beter niet zelf wassen. De kans dat het dekbed er slechter van wordt is namelijk erg groot. Wij adviseren u om uw wollen dekbedden naar een stomerij te brengen om ze daar professioneel gereinigd te laten worden. Zo weet u zeker dat uw dekbedden goed gereinigd worden en er niet slechter van worden, ze reinigen het dekbed namelijk met een speciaal wol programma. Uw wollen dekbed regelmatig laten luchten kan geen kwaad. Dit is zelfs genoeg om uw dekbed in een frisse toestand te houden.

Synthetisch dekbed wassen

De meeste synthetische dekbedden zijn wasbaar op minimaal 60 graden en zelfs hoger. Pas dan (60 graden of meer) wordt de huisstofmijt gedood. Deze dekbedden mogen ook in de droogtrommel. Maar kijk vooraf altijd goed naar het etiket! Wanneer daar een ander advies op staat, volg dat advies dan altijd. Deskundige reiniging van een dekbed is slechts ééns in de 5 jaar aan te bevelen. Dit geldt voor alle materialen dekbedden. Dus zowel voor dons, wol als synthetische dekbedden.

Wasadvies hoofdkussens

Hoofdkussen wassen

Wist u dat een gemiddeld ongewassen hoofdkussen vol zit met zweet, dode huidcellen, huisstofmijt en zelfs 16 verschillende soorten schimmels? Daarom is het dus van groot belang dat u uw hoofdkussen ongeveer eens in de twee maanden wast. Dit zorgt er ook voor dat het kussen een langere levensduur geniet. Met de onderstaande stappen slaapt u in binnenkort weer op een heerlijk fris en schoon kussen.

Stap 1: De wasmachine

Er zijn verschillende soorten kussens en deze dienen dan ook op verschillende manieren gereinigd te worden. Donzen en synthetische hoofdkussens kunnen bijvoorbeeld gewoon in de wasmachine worden gewassen. Was het kussen op ongeveer 60 graden en gebruik hierbij niet teveel wasmiddel. Bij een hoofdkussen met een vulling van veren is het belangrijk dat deze niet in de wasmachine wordt gedaan. De veren gaan dan namelijk aan elkaar plakken. Het beste is om dit type hoofdkussen naar een stomerij te brengen. Latex hoofdkussens kunnen helaas niet gewassen worden, maar kunnen wel op het oppervlak schoongemaakt worden met een vochtige doek. Zo wordt de kern van het kussen niet nat. Mocht de kern wel nat worden, dan kan het latex gaan brokkelen en verliest het de ondersteuning. Bij een traagschuim hoofdkussen is het het beste om deze met de hand te wassen. Gebruik een emmer warm water en een beetje wasmiddel, dompel het kussen in het water en knijp zachtjes in het hoofdkussen waardoor het vuil eruit gaat.

Stap 2: De Droger

Klaar met het wassen? Dan is het nu tijd om uw hoofdkussen te drogen. Dit kunt u gewoon doen in de droger. Let op: schuim kussens kunt het beste laten drogen aan een waslijn, omdat dit type materiaal zou kunnen smelten in een droger. U kunt uw droger het beste instellen op de laagste stand of een wolprogramma voor een goed resultaat.

Extra tip: voor een heerlijk zacht opgeklopt hoofdkussen doet u twee extra tennisballen in een sok erbij in de droger. Eenmaal droog voelt uw hoofdkussen weer als nieuw!