Menu
Menu
-
-

Dekbed wassen

Dekbed wassen

U kunt het reinigen van uw dekbed aan professionals van bijvoorbeeld de stomerij overlaten, maar u kunt uw dekbed ook zelf wassen (let op: geldt alleen voor dekbedden die WEL gewassen mogen worden). Hier volgen een paar richtlijnen voor het zelfstandig wassen van dekbedden:

Stap 1. Stop het dekbed met een wasmiddel voor dons, een milde shampoo, een fijnwasmiddel of een wasmiddel voor zijde in de machine.

Stap 2. Kies voor een programma voor wol of de fijne was. Daarnaast is het ook mogelijk om voor een handwas in de badkuip te kiezen.

Stap 3. Zorg ervoor dat het dekbed goed uitgespoeld is.

Stap 4. Indien uw dekbed hiervoor geschikt is: op lage temperatuur (30 graden) in de droger (evt. met wat tennisballen, om zo het klonten van de vulling tegen te gaan).

Stap 5. Check om het uur hoe droog het dekbed is en schud het eventueel even op. (drogen van een dekbed kan wel 4 tot 6 uur duren).


Donzen dekbed wassen

Omdat onderhoud een grote rol speelt in de levensduur van een donzen dekbed is het aan te raden om hier regelmatig aandacht aan te besteden. Door uw dekbed dagelijks op te schudden en regelmatig te laten luchten zorgt u ervoor dat het dekbed in goede conditie blijft. Het is vanzelfsprekend dat een dekbed niet mag worden gelucht wanneer het regent, aangezien een dekbed niet goed bestand is tegen vochtig weer. Wanneer u uw donzen dekbed regelmatig (liefst dagelijks) even opschudt zorgt u ervoor dat het dons haar kracht behoudt en het dekbed lekker luchtig blijft.

Als uw wasmachine groot genoeg is, kunt u uw dekbed eventueel zelf wassen. Kijkt u eerst naar (en houdt u zich te allen tijde aan) de wasvoorschriften op het label. Als deze vermelden dat het dekbed niet gewassen mag worden, doet u dat dan ook vooral niet.

Wollen dekbed wassen

Wollen dekbedden kunt u beter niet zelf wassen. De kans dat het dekbed er slechter van wordt is namelijk erg groot. Wij adviseren u om uw wollen dekbedden naar een stomerij te brengen om ze daar professioneel gereinigd te laten worden. Zo weet u zeker dat uw dekbedden goed gereinigd worden en er niet slechter van worden, ze reinigen het dekbed namelijk met een speciaal wol programma. Uw wollen dekbed regelmatig laten luchten kan geen kwaad. Dit is zelfs genoeg om uw dekbed in een frisse toestand te houden.


Synthetisch dekbed wassen

De meeste synthetische dekbedden zijn wasbaar op minimaal 60 graden en zelfs hoger. Pas vanaf 60 graden wordt de huisstofmijt, die zich graag nestelt in dekbedden en waar veel mensen allergisch voor zijn, gedood. Een synthetisch dekbed mag daarnaast bijna altijd in de droogtrommel. Het is echter wel sterk aan te raden om vooraf altijd goed naar het etiket te kijken. Wanneer de fabrikant een specifiek advies geeft voor het dekbed, volg dat advies dan altijd op. Deskundige reiniging van een dekbed is slechts eens in de 5 jaar aan te bevelen. Dit geldt voor alle materialen dekbedden. Dus zowel voor dons, wol als synthetische dekbedden.

Dekbedovertrek wassen

Zorg ervoor dat u het dekbedovertrek altijd binnenstebuiten in de wasmachine stopt. Op deze manier bent u verzekerd van het feit dat de kleuren van het dekbedovertrek behouden blijven. Kiest u er desondanks voor om dit niet te doen, dan is er een kans dat het dekbedovertrek vaal wordt of de kleuren vervagen.

Wasprogramma
Er is geen standaard wasprogramma voor het wassen van dekbedovertrekken. Dit kan namelijk per dekbedovertrek verschillen. Raadpleeg dan ook altijd het wasvoorschrift.

Donkere dekbedovertrekken
Donkere dekbedovertrekken dienen over het algemeen te worden gewassen op 40 graden. Kies hiervoor een kreukherstellend of fijn wasprogramma.

Lichte dekbedovertrekken
Lichte of witte dekbedovertrekken worden doorgaans gewassen op een temperatuur van 40 tot 60 graden. Ook hiervoor dient een kreukherstellend of fijn wasprogramma's te worden gekozen. Witte dekbedovertrekken kunnen het beste uitgewassen worden met Ariel Regular Wasmiddel voor een frisse was.

Kleurrijke dekbedovertrekken
Een kleurrijk dekbedovertrek dient meestal te worden gewassen op 60 graden. Onder deze hoge temperatuur fixeren de kleuren beter. Hierdoor zal het dekbedovertrek de mooie kleur houden en doorlopen wordt hiermee voorkomen. Wast u een kleurrijk dekbedovertrek namelijk op een lagere temperatuur, dan is er een kans dat de kleuren zullen doorlopen. Zorg er daarnaast voor dat u gekleurde dekbedovertrekken wast met een speciaal wasmiddel voor gekleurd beddengoed zoals het Ariel Colour Wasmiddel.