Hoofdkussen kopen

Wat is het beste hoofdkussen voor mij?

Hoofdpijn, nek- en rugklachten zijn vaak gevolgen van een verkeerde ligging van de ruggenwervel. Wordt u 's morgens dus vaak wakker met hoofd- of nekpijn, dan is het zeer waarschijnlijk dat dit veroorzaakt wordt doordat u slaapt op een verkeerd hoofdkussen.

Door te slapen op een kussen dat past bij uw slaaphouding en postuur kunnen deze klachten worden voorkomen. Hierdoor heeft u minder last van eerdergenoemde klachten en een betere nachtrust.

Het verschilt per persoon of een hoofdkussen geschikt is en fijn ligt. Ieder mens heeft namelijk een natuurlijke voorkeur voor een bepaalde slaaphouding: op de zij, op de rug of op de buik. Er is geen echte definitie van de 'beste slaaphouding' aan te geven, aangezien ieder persoon voor zichzelf bepaalt hoe hij of zij het fijnst ligt. Aan de hand van uw slaaphouding en postuur kunt u een hoofdkussen kiezen dat daar het beste bij past.

Slaappositie

Buikslaper

Zacht puntkussen
Omdat een buikslaper snel last van zijn of haar nek kan krijgen doordat er een verkeerde hoek tussen het oor en de schouders ontstaat, is het aan te raden om een puntkussen aan te schaffen. Deze soort kussens zijn het meest geschikt voor buikslapers, omdat de afstand tussen het hoofd en het bed hierbij het kleinst is. Puntkussens zijn zacht en redelijk dun, waardoor ze uw hoofd toch voldoende ondersteunen om fijn te kunnen slapen.

Zijslaper

Medium of stevig boxkussen
Om de wervelkolom van een zijslaper zo optimaal mogelijk te ondersteunen, is een boxkussen aan te raden. Een boxkussen wordt gekenmerkt door de opstaande rand welke afloopt naar boven toe. Dit kussen is zeer geschikt voor zowel zij- als rugslapers. De laatste groep kan een boxkussen kiezen wanneer zij extra ondersteuning van de nek wensen. Het boxkussen vult namelijk de afstand tussen uw hoofd en het bed op en ontlast zodoende uw schouders.

Rugslaper

Puntkussen / medium boxkussen
Een rugslaper kan het beste kiezen voor een een dunner kussen dat zacht of medium is. Een rugslaper heeft er namelijk geen baat bij wanneer een kussen te dik is, aangezien de nek dan in een onnatuurlijke houding komt te liggen. Een rugslaper met een normaal postuur kan het beste kiezen voor een zacht puntkussen, terwijl grotere mensen het beste kunnen kiezen voor een vormbaar boxkussen. 

Hard of zacht hoofdkussen?

Zacht

Buikslapers / rugslapers
Een zacht kussen is relatief wat platter en daardoor zeer geschikt voor buikslapers en rugslapers. Een zacht hoofdkussen is minder geschikt voor zijslapers omdat het in die positie te weinig ondersteuning biedt. Een zacht hoofdkussen is zeer geschikt voor kleinere / lichtere mensen en minder voor mensen met een groter / zwaarder postuur.

Zachte hoofdkussens >

Medium

Gemiddeld postuur / zijslapers
Mensen die op hun zij slapen hebben meer ondersteuning van het hoofd nodig en kunnen beter dus geen zacht kussen kiezen maar een medium of stevig gevuld kussen. Ook mensen met een gemiddeld tot iets zwaarder postuur zijn het beste uit met een medium gevuld kussen.

Medium hoofdkussens >

Stevig

Groter postuur / zijslapers
Een stevig kussen is een hoofdkussen met meer vulling waar je dus minder in weg kunt zakken. Deze hoofdkussens zijn daarom vooral geschikt voor zijslapers omdat ze veel ondersteuning bieden. Ook mensen met een zwaarder postuur hebben over het algemeen de meeste baat bij een stevig gevuld hoofdkussen. 

Stevige hoofdkussens >

Hoofdkussen vulling

Dons

Een donzen hoofdkussen kan afhankelijk van de hoeveelheid vulling zowel zacht als stevig zijn, waardoor een donzen kussen geschikt is voor verschillende slaaphoudingen. De voordelen van een donzen kussen zijn dat hij zeer goed rondom het hoofd vormt, een sterk absorberend vermogen heeft  goed en ventileert.

Donzen kussens >

Wol

Een wollen hoofdkussen voelt door het hogere volume steviger aan dan een donzen kussen, is minder vormbaar en houdt zijn volume. Wol heeft daarnaast een sterk ventilerend en absorberend vermogen. Deze hoofdkussen zijn zeer geschikt wanneer u houdt van stevige hoofdkussens. 

Wollen kussens >

Kapok

Kapok is een volledig natuurlijk materiaal. Een kapok hoofdkussen is licht van gewicht en valt eigenlijk precies tussen dons en wol in. Een hoofdkussen met een vulling van kapok is dan ook zeer geschikt wanneer u een normaal postuur heeft en houdt van een medium kussen.

Kapok kussens >

Katoen

Katoenen hoofdkussens zijn licht van gewicht, sterk en over het algemeen vrij zacht tot medium. Bij sommige hoofdkussens is de vulling van katoen aangevuld met bijvoorbeeld synthetische vezels om het hoofdkussen extra body te geven. 

Katoenen kussens >

Latex

Latex is een sterk materiaal dat niet echt vormbaar is. Veel ergonomische hoofdkussens zijn gemaakt van latex danwel natuurlatex. Deze materialen hebben een open celstructuur waardoor een latex hoofdkussen goed ventileert en anti-allergeen is. 

Latex kussens >

Synthetisch

Er zijn verschillende soorten synthetische vulling waarvan de holle vezel de bekendste is. Dit is feitelijk een soort namaak dons. Het heeft niet exact dezelfde fijne eigenschappen als een echt donzen kussen maar wel de voordelen dat het een zeer gunstige prijs/kwaliteit verhouding heeft, en gemakkelijker uit te wassen is.

Synthetische kussens >

Populairste hoofdkussens