Dekbed Materialen

Donzen dekbed

Dons is een 100% natuurproduct dat al jarenlang bekend staat als hoogwaardig materiaal om een dekbed mee te vullen. Dons heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het een prettig materiaal voor dekbedden is. Dons isoleert en ventileert optimaal, heeft een hoog volume en een zeer lage massa. Hierdoor valt een donzen dekbed mooi soepel rond het lichaam. Dons is er in verschillende kwaliteitsklassen; u zult wellicht begrijpen dat hoe hoger het percentage dons is, hoe hoger de kwaliteit is. Daarnaast is ganzendons fijner van structuur dan eendendons en is ganzendons uit Siberië en Canada van nog hogere kwaliteit dan Europees ganzendons. Dit komt doordat de ganzen die in koudere gebieden leven fijnere dons hebben om zich tegen de kou te wapenen.

Wollen dekbed

Wol is fijn materiaal voor dekbedden doordat het goed isoleert en daarmee heerlijk warm is. In tegenstelling tot dons is wol relatief zwaar. Voor mensen die het dus fijn vinden om een relatief zwaar dekbed op hen te voelen is een wollen dekbed uitermate geschikt. Veel wollen dekbedden worden in Nederland gemaakt van wol die afkomstig is van het eiland Texel. Op dit eiland leeft het unieke texeler schaap dat bekend staat om haar volle en veerkrachtige wol.

Katoenen dekbed

Katoen is niet zo zwaar als wol maar ook niet zo licht als dons; het zit er mooi tussenin. Katoen is ook een 100% natuurproduct maar is veel goedkoper te produceren dan dons en wol waardoor katoenen dekbedden relatief goedkoop zijn. Katoen wordt meestal voorgewassen voordat het als materiaal voor dekbedden wordt gebruikt waardoor het daarna ook op hoge temperaturen uit te wassen is. Een voordeel van een katoenen dekbed is dus dat deze relatief goed zelf te reinigen zijn.

Zijden dekbed

Zijden dekbedden zijn gemaakt van zijdendraden uit de cocon van de Bombix Mori rups. Zijde heeft een zeer goede warmte en vochtregulatie wat het een geschikt materiaal voor dekbedden maakt. Zijden is een zeer soepel materiaal dat prettig om het lichaam heen valt. Zijden producten zijn altijd anti allergisch doordat zijde van zichzelf geen stof aantrekt en er geen mijten in leven.

Synthetisch dekbed

Synthetische dekbedden zijn vrijwel altijd met een bepaalde polyester vezel gevuld. Dit is meestal een holle vezel maar kan ook een micro gel vezel zijn. Deze holle vezels bootsen in feite het effect van een donzen dekbed na. Het zorgt namelijk voor veel volume, is niet te zwaar op het lichaam en isoleert zeer goed waardoor het lekker warm is. Het grote verschil is natuurlijk dat het geen natuurproduct is maar op grote schaal in de fabriek wordt geproduceerd waardoor het een stuk goedkoper is. Een extra voordeel van een synthetisch dekbed is dat deze gemakkelijk zelf uit te wassen zijn.