Menu
Menu

Dekbed Materialen

Donzen dekbed

Dons is een 100% natuurproduct dat al jarenlang bekend staat als hoogwaardig materiaal om een dekbed mee te vullen. Dons heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het een prettig materiaal voor dekbedden is. Dons isoleert en ventileert optimaal, heeft een hoog volume en een zeer lage massa. Hierdoor valt een donzen dekbed mooi en soepel rond het lichaam.

Dons is er in verschillende kwaliteitsklassen; hierbij geldt: hoe hoger het percentage dons, hoe hoger de kwaliteit. Daarnaast is ganzendons fijner van structuur dan eendendons en is ganzendons uit Siberië en Canada zelfs nog van hogere kwaliteit dan Europees ganzendons. Dit komt doordat de ganzen die in koudere gebieden leven fijnere dons hebben om zich tegen de kou te wapenen.

Wollen dekbed

Wol is fijn materiaal voor dekbedden doordat het goed isoleert en daarmee heerlijk warm is. Ook staat een wollen dekbed bekend om haar goede vochtregulatie. Voor mensen die 's nachts veel transpireren is een wollen dekbed dan ook de ideale keuze. In tegenstelling tot dons is wol relatief zwaar. Dit komt doordat wol in staat is om tot 35% van haar eigen gewicht op te nemen in vocht. Voor mensen die het dus fijn vinden om een relatief zwaar dekbed op hen te voelen is een wollen dekbed uitermate geschikt.

Veel wollen dekbedden worden in Nederland gemaakt van wol die afkomstig is van het eiland Texel. Op dit eiland leeft het unieke texeler schaap dat bekend staat om haar volle en veerkrachtige wol.

Katoenen dekbed

Katoen is niet zo zwaar als wol maar ook niet zo licht als dons; het zit er mooi tussenin. Katoen is ook een 100% natuurproduct maar is veel goedkoper te produceren dan dons en wol waardoor katoenen dekbedden relatief goedkoop zijn. Katoen wordt meestal voorgewassen voordat het als materiaal voor dekbedden wordt gebruikt waardoor het daarna ook op hoge temperaturen uit te wassen is. Een voordeel van een katoenen dekbed is dus dat deze zeer goed zelf te reinigen zijn.

Een ander voordeel van katoen is de goede ventilatie, waardoor een katoenen dekbed zeker in de zomer fijn is om te gebruiken. Ook katoenen dekbedden hebben een uitstekende vochtregulatie.

Zijden dekbed

Zijden dekbedden zijn gemaakt van zijdendraden uit de cocon van de Bombix Mori rups. Dit zorgt ervoor dat zijde een sterk materiaal is, met een lange levensduur. Zijde heeft verder een zeer goede warmte en vochtregulatie wat het een uiterst geschikt materiaal voor dekbedden maakt. Zijden is een zeer soepel materiaal dat prettig om het lichaam heen valt.

Zijden producten zijn bovendien altijd anti allergisch doordat zijde van zichzelf geen stof aantrekt en er geen mijten in leven. Dit is ideaal voor mensen met een huisstofmijtallergie.

Synthetisch dekbed

Synthetische dekbedden zijn vrijwel altijd met een bepaalde polyester vezel gevuld. Dit is meestal een holle vezel maar kan ook een micro gel vezel zijn. Deze holle vezels bootsen in feite het effect van een donzen dekbed na. Het zorgt namelijk voor veel volume, is niet te zwaar op het lichaam en isoleert zeer goed waardoor het lekker warm is. Het grote verschil is natuurlijk dat het geen natuurproduct is maar op grote schaal in de fabriek wordt geproduceerd waardoor het een stuk goedkoper is. Een extra voordeel van een synthetisch dekbed is dat deze gemakkelijk zelf uit te wassen zijn.

Tencel dekbed

Tencel is een redelijk nieuwe natuurvezel afkomstig van duurzaam eucalyptus. Dekbedden van tencel zijn volledig plantaardig, wat dit product zeer aantrekkelijk maakt voor mensen die graag zo milieubewust mogelijk leven.

Tencel is in veel opzichten te vergelijken met wol. Deze dekbedden zijn ongeveer even zwaar en kennen een goede isolatie. Een tencel dekbed voelt zacht aan, maar is daarnaast erg sterk. Bovendien ademt tencel zeer goed, waardoor dit materiaal zelfs de voorkeur krijgt boven andere soorten materialen.