Hoeslaken Materiaal

Hoeslakens zijn verkrijgbaar in verschillende materialen. Ieder materiaal heeft unieke eigenschappen welke hieronder zullen worden uitgelegd zodat u beter kunt bepalen welk materiaal hoeslaken u wenst.

Katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Katoen is een 100% natuurproduct en heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het uitermate geschikt is om beddengoed van te produceren. Zo is het relatief een zeer sterk en duurzaam materiaal dat ‘ademt’ en vocht op kan nemen. Doordat katoen op zeer grote schaal wordt geproduceerd zijn katoenen hoeslakens relatief goedkoop. Bekijk hier alle katoenen hoeslakens.

Jersey

Na normale katoen is jersey het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Jersey is in feite ook katoen want deze stof is ook voor 100% gemaakt van katoenvezels maar dan op een andere manier geweven. Uniek aan jersey is dat door de manier van weven er elasticiteit in de stof komt. Dit maakt het een bijzonder geschikt materiaal voor hoeslakens omdat deze dan mooi strak om de matras komen te zitten zonder plooien. Jersey is bovendien een absoluut strijkvrije stof. Bekijk hier alle jersey hoeslakens.

Double jersey

Double jersey is exact dezelfde stof als jersey die hierboven staat beschreven maar dan dubbel zo dik geweven. Het heeft dus ook precies dezelfde eigenschappen maar dan van een hogere kwaliteit. Double jersey hoeslakens zijn uiteraard ook iets duurder dan normale jersey hoeslakens maar dit zult u absoluut ook terugzien in de kwaliteit van de stof. Bekijk hier alle double jersey hoeslakens.

Satijn

Ook satijn wordt van katoenvezels gemaakt echter wordt bij satijn een weeftechniek toegepast waardoor een gladdere stof ontstaat dan bij normale katoen. Deze stof wordt dan ook katoen-satijn genoemd en is niet te verwarren met polyester-satijn dat zeer glimmend is en niet de prettige eigenschappen van katoen heeft. Hoe dichter de garen op elkaar zijn geweven hoe hoger de kwaliteit van de stof is, de dichtheid wordt weergeven in het aantal counts per inch. Indien een stof 220 counts of hoger is, mag deze de naam satijn dragen. Satijn heeft een luxe uitstraling en voelt iets koeler aan dan normale katoen en is daardoor vooral in de zomer een prettig materiaal om op te slapen. Satijn is niet als normale katoen niet rekbaar. Bekijk hier alle satijn hoeslakens.

Flanel

Flanel is stof van los gesponnen katoen garen die aan een kant zijn ‘opgeruwd’. Hierdoor voelt de stof juist zeer zacht aan. Flanel heeft als eigenschap dat het zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur aanpast en de warmte goed vasthoudt. Voor mensen die het vaak koud hebben in bed is dit dus ideaal. Flanel is dus vooral in de koude wintermaanden een populair materiaal voor hoeslakens. Bekijk hier alle flanellen hoeslakens.

Velours

Velours is een moderne stof die nog niet zo heel erg lang voor hoeslakens wordt gebruikt. Velours is gemaakt van 80% katoen en 20% polyamide en is ‘hoogpolig’. Hierdoor ventileert het relatief goed wat ervoor zorgt dat het koel aanvoelt in de zomer maar juist warm in de winter. Velours lijkt op een kruising tussen fluweel en badstof en voelt dus ook lekker zacht aan. Velours is een elastische stof wat als voordeel heeft dat het mooi strak om de matras zit. Bekijk hier alle velours hoeslakens.

Linnen

Linnen is een totaal andere stof dan alle andere materialen die hierboven staan beschreven omdat het niet van katoenvezels is gemaakt maar van vlas. Het is een zeer intensief proces om van vlas een mooie linnen stof te maken waardoor linnen een kostbaar materiaal is. Linnen is veel stugger en ruwer dan katoen maar ook veel sterker en gaat dus probleemloos jaren mee. Deze eigenschappen klinken misschien minder prettig voor een hoeslaken, maar veel mensen vinden linnen juist een prettig materiaal dat zeer goed ademt en vocht opneemt en daardoor heerlijk is om onder te slapen. Bekijk hier alle linnen hoeslakens.

Molton

Molton stof lijkt op flanel aangezien beide soorten stoffen opgeruwde katoen is. Dit materiaal heeft een zeer goed absorberend vermogen waardoor het zeer geschikt is als molton. Een molton gaat direct om het matras ter bescherming en heeft als doel om het lichaamsvocht dat u tijdens uw slaap verliest op te vangen. Naast normale moltons kunt u ook kiezen voor waterdichte matrasbeschermers die de matras optimaal beschermen in het geval van bijvoorbeeld incontinentie. Bekijk hier alle moltons.