Menu
Menu

Materiaal Hoeslaken

Hoeslaken katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Katoen is een 100% natuurproduct en heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het bijvoorbeeld uitermate geschikt is om beddengoed van te produceren. Zo is Katoen relatief een zeer sterk en duurzaam materiaal dat ‘ademt’ en vocht op kan nemen. Doordat katoen op zeer grote schaal wordt geproduceerd zijn katoenen hoeslakens bovendien relatief goedkoop.

Hoeslaken jersey

Na normale katoen is jersey het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Jersey is in feite ook katoen want deze stof is ook voor 100% gemaakt van katoenvezels maar dan op een andere manier geweven. Uniek aan jersey is dat door de manier van weven er elasticiteit in de stof komt. Dit maakt het een zeer geschikt materiaal voor hoeslakens omdat deze dan mooi strak om de matras komen te zitten zonder plooien. Jersey is bovendien een strijkvrije stof.

Hoeslaken double jersey

Double jersey is exact dezelfde stof als jersey die hierboven staat beschreven maar dan dubbel zo dik geweven. Het heeft dus ook precies dezelfde eigenschappen maar dan van een hogere kwaliteit. Double jersey hoeslakens zijn hierdoor dan ook iets duurder dan normale jersey hoeslakens, maar dit zult u absoluut ook terugzien in de kwaliteit van de stof. Double jersey hoeslakens zijn daarnaast iets zachter en sterker dan normale jersey hoeslakens.

Hoeslaken satijn

Ook satijn wordt van katoenvezels gemaakt. Er wordt echter een andere weeftechniek toegepast waardoor een gladdere stof ontstaat dan bij normale katoen. Deze stof (katoen-satijn) is niet te verwarren met het glimmende polyester-satijn. Hoe dichter de garen op elkaar zijn geweven hoe hoger de kwaliteit van de stof. Satijn heeft een luxe uitstraling en voelt iets koeler aan dan normale katoen en is daardoor vooral in de zomer een prettig materiaal om op te slapen. Satijn is niet rekbaar.

Hoeslaken flanel

Flanel is stof van los gesponnen katoen garen die aan een kant zijn ‘opgeruwd’. Hierdoor voelt de stof juist zeer zacht aan. Flanel heeft als eigenschap dat het zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur aanpast en de warmte goed vasthoudt. Voor mensen die het vaak koud hebben in bed is dit dus ideaal. Flanel is dus vooral in de koude wintermaanden een populair materiaal voor hoeslakens.

Hoeslaken velours

Velours is een moderne stof die nog niet zo heel erg lang voor hoeslakens wordt gebruikt. Velours is gemaakt van 80% katoen en 20% polyamide en is ‘hoogpolig’. Hierdoor ventileert het relatief goed wat ervoor zorgt dat het koel aanvoelt in de zomer maar juist warm in de winter. Velours lijkt op een kruising tussen fluweel en badstof en voelt dus ook lekker zacht aan. Velours is een elastische stof wat als voordeel heeft dat het mooi strak om de matras zit.

Hoeslaken linnen

Linnen is een totaal andere stof dan alle andere materialen die hier staan beschreven, omdat het niet van katoenvezels is gemaakt maar van vlas. Het is een zeer intensief proces om van vlas een mooie linnen stof te maken waardoor linnen een kostbaar materiaal is. Linnen is veel stugger en ruwer dan katoen maar ook veel sterker en gaat dus probleemloos jaren mee. Veel mensen vinden linnen een prettig materiaal dat zeer goed ademt en vocht opneemt.

Hoeslaken molton

Molton stof lijkt op flanel aangezien beide soorten stoffen opgeruwde katoen zijn. Dit materiaal heeft een hoog absorberend vermogen waardoor het zeer geschikt is als molton. Een molton gaat direct om het matras ter bescherming en heeft als doel om het lichaamsvocht dat u tijdens uw slaap verliest op te vangen. Naast normale moltons kunt u ook kiezen voor waterdichte matrasbeschermers die de matras optimaal beschermen bij bijvoorbeeld incontinentie.