Dekbed kopen

Drie stappen naar het ideale dekbed

Om het ideale dekbed aan te kunnen schaffen dient u enkele stappen te doorlopen. Er dienen namelijk een aantal keuzes gemaakt te worden, zoals de keuze voor een bepaalde vulling, soort dekbed, de warmteklasse en het merk. Zo valt er te kiezen uit natuurlijke of synthetische materialen, 4 seizoenen dekbedden en All Year dekbedden en vier warmteklassen. Op deze pagina leest u alles wat u dient te weten over dekbedden, zodat u het perfecte dekbed kunt kiezen.

Stap 1: Kies soort vulling

Er bestaan verschillende soorten organische en synthetische soorten vulling. U kunt bijvoorbeeld kiezen uit katoen, dons, wol als natuurlijke vulling, maar ook voor holle vezels. Per materiaal geven wij een korte uitleg over de belangrijkste kenmerken. 

Donzen Dekbed

Dons is een natuurlijk product dat bekend staat om haar isolerend en ventilerend vermogen. Dons, vrijwel altijd afkomstig van eenden of ganzen, heeft bovendien een hoog volume en is tegelijkertijd zeer licht. Een donzen dekbed voelt dan ook fijn aan op het lichaam en valt soepel om het lichaam. Dons wordt doorgaans ingedeeld naar verschillende kwaliteitsklassen, wat afhangt van het vulgewicht.

De kwaliteit van de vulling wordt uitgedrukt in het opvulgewicht. Ganzendons is fijner van structuur en heeft een hogere vulkracht dan eendendons, waardoor ganzendons als de betere van de twee wordt beschouwd. Eendendons met een zeer hoog vulgewicht krijgt echter weer de voorkeur boven ganzendons met een minder hoog vulgewicht.

Alle Donzen Dekbedden >

Wollen dekbed

Wol staat garant voor een zeer goede vochtregulatie. Als u 's nachts veel zweet of vocht verliest is een wollen dekbed een goede keuze. Door de eigenschappen van dit materiaal is wol in staat om 35% van het eigen gewicht op te nemen aan vocht. Desondanks zal het dekbed niet vochtig of klam aanvoelen, doordat de wol het vocht ook weer makkelijk afvoert.

Wol is van nature een zwaarder materiaal dan dons, waardoor een wollen dekbed geschikter is wanneer men een zwaar dekbed prefereert. De bekendste eigenschap van wol is natuurlijk de isolatie, waardoor deze dekbedden heerlijk warm zijn. Wol van het Texeler schaap staat bekend als een van de beste in haar soort. 

Alle Wollen Dekbedden >

Katoenen dekbed

Katoen is een soepel, licht materiaal dat qua gewicht precies tussen wol en dons in valt. Katoen is een 100% natuurproduct dat bekend staat als een sterk materiaal. Katoen is bovendien te wassen onder hoge temperatuur, aangezien dit materiaal voorgewassen wordt. Katoen is dan ook zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijt allergie.

Een voordeel van katoen is de goede ventilatie, waardoor het dekbed niet zal worden ervaren als benauwd. In de zomer komt katoen dan ook het beste tot haar recht door de geringe isolatie. Daarnaast hebben katoenen dekbedden een prima prijs-/kwaliteitsverhouding, waardoor deze dekbedden van goede kwaliteit zijn maar toch betaalbaar.

Alle Katoenen Dekbedden >

Tencel dekbed

Tencel is een relatief onbekend materiaal dat afkomstig is van duurzaam eucalyptus. Dekbedden van tencel zijn dan ook volledig plantaardig, wat deze dekbedden uitermate geschikt maakt voor mensen die oog hebben voor duurzaamheid en het milieu.

De kernmerken van een tencel dekbed zijn te vergelijken met die van een wollen dekbed. Deze dekbedden zijn ongeveer even zwaar en kennen een goede isolatie. Daarnaast voelt een dekbed van tencel zo zacht aan als een zijden dekbed en zo sterk als een katoenen. Bovendien ventileert tencel zeer sterk, waarbij dit materiaal zelfs de voorkeur krijgt boven andere soorten materialen.

Alle Tencel Dekbedden >

Zijden dekbed

De sterke eigenschappen van dit luxe, duurzame natuurproduct zorgen ervoor dat zijden dekbedden een uitstekende vochtregulatie, warmteregulatie en lange levensduur kennen. De zijden dekbedden van Mulberry zijn bijvoorbeeld afkomstig uit de cocon van de Bombix Mori rups en staan garant voor een zeer hoge kwaliteit.

Mensen met een allergie voor huisstofmijt kunnen door de fijne tijk van het zijde kiezen voor een zijden dekbed. Ook liefhebbers van een zomerdekbed kunnen met een zijden dekbed hun hart ophalen. 

Alle Zijden Dekbedden >

Synthetisch dekbed

Een synthetisch dekbed bestaat uit microvezels of holle vezels, ook wel hollow fibers genoemd. Deze materialen zijn machinaal gefabriceerd en dus niet natuurlijk zoals dons, wol of katoen. Deze dekbedden zijn dan ook zeer geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.

Het voordeel van een synthetisch dekbed is het feit dat deze, evenals katoen, gewassen kan worden op hoge temperaturen. Voor mensen met een allergie betekent dit dat de huisstofmijt beter bestreden kan worden. Synthetische dekbedden zijn de meest voordelige keuze, maar zijn wel minder ventilerend dat dan andere soorten dekbedden.

Alle Synthetische dekbedden >

Stap 2. Kies het soort dekbed

4-seizoenen dekbed

U herkent een 4-seizoenen dekbed aan het feit dat deze bestaat uit twee losse dekens welke door middel van een druksysteem aan elkaar te bevestigen zijn. Het voordeel van een 4-seizoenen dekbed is het feit dat u voor elk seizoen uw dekbed precies aan kunt passen op de temperatuur in uw slaapomgeving. Het dunnere, lichte zomerdekbed en het warmere, dikke dekbed voor de herst en lente vormen samen een heerlijk warm dekbed voor de koude wintermaanden. In ons assortiment vindt u 4-seizoenen dekbedden met alle soorten vullingen en in alle afmetingen. 

Alle 4 Seizoenen Dekbedden>

All Year dekbed

In tegenstelling tot een 4-seizoenen dekbed bestaat een All Year dekbed uit één geheel. Deze dekbedden zijn relatief dik en zwaar, maar ventileren zeer goed. All Year dekbedden worden over het algemeen ingedeeld in warmteklasse 2, de op één na warmste categorie dekbedden. Uiteindelijk zal de vulling van een All Year dekbed voor het grootste gedeelte het gewicht bepalen. Een All Year dekbed met een donzen vulling blijft bijvoorbeeld een stuk lichter dan een wollen dekbed.

Alle All Year dekbedden >

Zomerdekbed

Een zomerdekbed is zeer geschikt voor de warme zomermaanden. Dit dunne, lichte dekbed valt in de laagste warmteklasse 4, welke uitermate geschikt is voor relatief warm zomerweer met zo nu en dan een verkoelende bui. Door de dunne structuur van het zomerdekbed heeft u het ondanks de warmte toch niet warm onder het dekbed. Een zomerdekbed is fijn wanneer u in de zomer veel last heeft van de warmte in uw slaapkamer, maar toch onder een dekbed wilt slapen. 

Alle Zomerdekbedden >

Stap 3. Kies warmteklasse

Warmteklasse 1

Dikte dekbed vanaf 8,8 cm
De warmste dekbedden vallen in warmteklasse 1. Een dekbed in deze klasse is vooral geschikt voor mensen die het snel koud hebben 's nachts of in een koude omgeving slapen. Meestal zijn dekbedden met een vulling van wol of dons het warmst, aangezien deze materialen een sterk isolerend vermogen hebben en warmte dus makkelijk vast kunnen houden. Een 4 seizoenen dekbed bestaat bijvoorbeeld uit één lente/herfst dekbed (klasse 3) en één zomerdekbed (klasse 4), welke samen een dekbed in warmteklasse 1 vormen.

Warmteklasse 1 Dekbedden >

Warmteklasse 2

Dikte dekbed 6,3 - 8,2 cm
In warmteklasse 2 vallen bijna alle donzen en wollen dekbedden. Zoals hiernaast al werd beschreven zijn deze materialen in staat om warmte goed vast te houden, waardoor deze dekbedden geschikt zijn voor mensen die het snel koud hebben. Het voordeel van deze materialen is het feit dat deze vocht goed op kunnen nemen en afvoeren. Deze eigenschappen maken dekbedden in warmteklasse 2 zeer geschikt voor matige winters en relatief koude kamers. Deze klasse is bij de meeste mensen favoriet in de winter.

Warmteklasse 2 Dekbedden >

Warmteklasse 3

Dikte dekbed 4,0 - 5,7 cm
 Voor een dekbed in warmteklasse 3 kunt u het beste kiezen wanneer u slaapt in een slaapkamer met een normale temperatuur. De dekbedden die in deze warmteklasse vallen zijn het hele jaar door te gebruiken tijdens relatief normale zomers en winters zonder extremen. Wanneer u niet houdt van een heel warm dekbed, dan kunt u het beste kiezen voor een dekbed in warmteklasse 3. 

Warmteklasse 3 Dekbedden >

Warmteklasse 4

Dikte dekbed 2,0 - 3,4 cm
In deze klasse bevinden zich alle zomerdekbedden. Een dekbed uit deze klasse heeft een lage warmte-isolatie en is dan ook zeer fijn bij hoge temperaturen. Een dekbed met klasse 4 is ideaal voor mensen die niet houden van een warm bed, maar niet zonder dekbed willen of kunnen slapen.Warmteklasse 4 is kenmerkend voor een zomerdekbed. Deze dekbedden zijn licht en verkoelend, waardoor ze uitermate geschikt zijn voor de zomer en mensen die niet houden van een warm bed, maar desondanks niet zonder dekbed kunnen slapen. 

Warmteklasse 4 Dekbedden >

Onze merken

Ducky Dons is een bekende en zeer gewaardeerde speler op de markt van donzen dekbedden. Het beddengoed van Ducky Dons is van zeer hoge kwaliteit en wordt gevuld met het beste eenden- en ganzendons. De gehele productie vindt plaats in Nederland. 

Voor een wollen dekbed van hoge kwaliteit bent u bij Texeler aan het juiste adres. Voor de productie gebruikt men zowel de kracht van de natuur als innovatieve technieken. Voor de wollen dekbedden van Texeler wordt gebruik gemaakt van de fijnste lamswol en zuivere scheerwol. 

Silvana is vooral bekend door haar ergonomische hoofdkussens, maar dit Nederlandse merk is ook zeer bedreven in de productie van uitstekende dekbedden. Voor de vulling van de dekbedden maakt Silvana gebruik van zowel natuurlijke als synthetische materialen.

Frankenstolz is een Duits merk dat zowel dekbedden als hoofdkussens in het assortiment heeft. De collectie van Frankenstolz bestaat uit kwalitatief hoogwaardige dekbedden van verschillende materialen, waar Afrikaanse tencel er één van is. Deze bijzonder vezel wordt verkregen uit eucalyptus hout en wordt gewaardeerd door haar eigenschappen die verschillende soorten materialen als dons en wol verenigd. 

Yumeko is een Nederlands merk dat duurzaamheid en oog voor het milieu hoog in het vaandel heeft staan. Yumeko heeft een prachtige collectie bad- en beddengoed, waarbij alleen gebruik gemaakt wordt van de mooiste en fijnste natuurlijke materialen. Alle producten van Yumeko hebben een eco- en of fairtrade certificaat. 

Het Nederlandse Castella produceert vooral donzen en synthetische dekbedden van goede kwaliteit. Alle stappen van het productieproces worden doorlopen in Nederland, zoals het wassen van de veren en het dons tot het vullen van de dekbedden en hoofdkussens. 

Deltex is een Nederlands familiebedrijf dat gespecialiseerd is in de productie van dekbedden en hoofdkussens. Door de jarenlange ervaring heeft Deltex een solide portfolio opgebouwd van dekbedden met een prima prijs-/kwaliteitsverhouding.

Dankzij de bijzondere ontwerpen in combinatie met de beste materialen is Essenza uitgegroeid tot een van dé merken als het gaat om bed- en badtextiel. De designers van Essenza laten zich inspireren door de laatste mode en trends. 

Cinderella staat bekend om haar uitstekende kwaliteit beddengoed. Cinderella is een groots Nederlands merk en al jarenlang succesvol in het produceren van onder andere mooie dekbedovertrekken, dekbedden en kussen. 

Meest verkochte dekbedden