Dekbedovertrek Materialen

Dekbedovertrekken zijn in veel verschillende materialen verkrijgbaar. Ieder materiaal heeft haar eigen unieke eigenschappen welke hieronder uitgebreid worden toegelicht.

Katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor dekbedovertrekken. Katoen is een absoluut natuurproduct en heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het uitermate geschikt is om beddengoed van te produceren. Zo is het relatief een zeer sterk en duurzaam materiaal dat ‘ademt’ en vocht op kan nemen. Doordat katoen op zeer grote schaal wordt geproduceerd zijn katoenen dekbedovertrekken relatief goedkoop. Bekijk hier alle katoenen dekbedovertrekken.

Satijn

Satijn is een stof die van katoenvezels is gemaakt echter wordt bij satijn een weeftechniek toegepast waardoor een gladdere stof ontstaat dan bij normale katoen. Deze stof wordt dan ook katoen-satijn genoemd en is niet te verwarren met polyester-satijn dat zeer glimmend is en niet de prettige eigenschappen van katoen heeft. Hoe dichter de garen op elkaar zijn geweven hoe hoger de kwaliteit van de stof is, de dichtheid wordt weergeven in het aantal counts per inch. Indien een stof 220 counts of hoger is, mag deze de naam satijn dragen. Satijn heeft een luxe uitstraling en voelt iets koeler aan dan normale katoen en is daardoor vooral in de zomer een prettig materiaal om onder te slapen. Bekijk hier alle satijnen dekbedovertrekken.

Flanel

Flanel is stof van los gesponnen katoen garen die aan een kant zijn ‘opgeruwd’. Hierdoor voelt de stof juist zeer zacht aan. Flanel heeft als eigenschap dat het zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur aanpast en de warmte goed vasthoudt. Voor mensen die het vaak koud hebben in bed is dit dus ideaal. Flanel is dus vooral in de koude wintermaanden een populair materiaal voor dekbedovertrekken. Veel winkels hebben tegenwoordig nog maar een kleine collectie flanellen dekbedovertrekken omdat de periode waarin deze dekbedovertrekken worden verkocht relatief kort is. Bedsupply heeft zich daarentegen juist in flanel gespecialiseerde en biedt hier een brede collectie van verschillende merken aan. Bekijk hier alle flanellen dekbedovertrekken.

Percal

Percal is eigenlijk dezelfde stof als normale katoen, maar dan van een hogere kwaliteit. Bij percal katoen worden minimaal 200 garen per inch gebruikt waardoor een sterke soepele stof ontstaat. Dit is mogelijk doordat voor percal katoen de katoenvezels zeer fijn worden gekamd zodat er dunnere garen van kunnen worden gesponnen. Een echte kwaliteitszoeker verkiest percal dus boven normale katoen. Bekijk hier alle dekbedovertrekken van percal.

Jersey

Ook jersey is een stof die gemaakt is van katoenvezels die op een bepaalde manier zijn geweven. Uniek aan jersey is dat door de manier van weven er elasticiteit in de stof komt. Dit maakt het een bijzonder geschikt materiaal voor hoeslakens. Dekbedovertrekken worden niet vaak van jersey gemaakt omdat het een relatief lastig materiaal is om een dessin op te drukken. Maar bedsupply heeft enkele leveranciers gevonden die hoogwaardige jersey dekbedovertrekken leveren. Het grootste voordeel van een jersey dekbedovertrek is dat deze absoluut strijkvrij zijn en zeer soepel aanvoelen. Bekijk hier alle jersey dekbedovertrekken.

Linnen

Linnen is een totaal andere stof dan alle andere materialen die hierboven staan beschreven omdat het niet van katoenvezels is gemaakt maar van vlas. Het is een zeer intensief proces om van vlas een mooie linnen stof te maken waardoor linnen een relatief duur materiaal is. Linnen is veel stugger en ruwer dan katoen maar ook veel sterker en gaat dus probleemloos jaren mee. Deze eigenschappen klinken misschien minder prettig voor een dekbedovertrek, maar veel mensen vinden linnen juist een prettig materiaal dat zeer goed ademt en vocht opneemt en daardoor heerlijk is om onder de slapen. Bekijk hier alle linnen dekbedovertrekken.