Menu
Menu
-
-

Welk materiaal hoeslaken

De verschillende soorten materialen

Katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Katoen is een 100% natuurproduct en heeft een aantal unieke eigenschappen waardoor het uitermate geschikt is om beddengoed van te produceren. Zo is het relatief een zeer sterk en duurzaam materiaal dat ‘ademt’ en vocht op kan nemen. Doordat katoen op zeer grote schaal wordt geproduceerd zijn katoenen hoeslakens relatief goedkoop.

Satijn

Ook satijn wordt van katoenvezels gemaakt echter wordt bij satijn een weeftechniek toegepast waardoor een gladdere stof ontstaat dan bij normale katoen. Deze stof wordt dan ook katoen-satijn genoemd en is niet te verwarren met polyester-satijn dat zeer glimmend is en niet de prettige eigenschappen van katoen heeft. Hoe dichter de garen op elkaar zijn geweven hoe hoger de kwaliteit van de stof is, de dichtheid wordt weergeven in het aantal counts per inch. Indien een stof 220 counts of hoger is, mag deze de naam satijn dragen. Satijn heeft een luxe uitstraling en voelt iets koeler aan dan normale katoen en is daardoor vooral in de zomer een prettig materiaal om op te slapen. Satijn is niet als normale katoen niet rekbaar.

Flanel

Flanel is stof van los gesponnen katoen garen die aan een kant zijn ‘opgeruwd’. Hierdoor voelt de stof juist zeer zacht aan. Flanel heeft als eigenschap dat het zich zeer snel aan de lichaamstemperatuur aanpast en de warmte goed vasthoudt. Voor mensen die het vaak koud hebben in bed is dit dus ideaal. Flanel is dus vooral in de koude wintermaanden een populair materiaal voor hoeslakens.

Jersey

Na normale katoen is jersey het meest gebruikte materiaal voor hoeslakens. Jersey is in feite ook katoen want deze stof is ook voor 100% gemaakt van katoenvezels maar dan op een andere manier geweven. Uniek aan jersey is dat door de manier van weven er elasticiteit in de stof komt. Dit maakt het een bijzonder geschikt materiaal voor hoeslakens omdat deze dan mooi strak om de matras komen te zitten zonder plooien. Jersey is bovendien een absoluut strijkvrije stof.

Double Jersey

Double jersey is exact dezelfde stof als jersey die hierboven staat beschreven maar dan dubbel zo dik geweven. Het heeft dus ook precies dezelfde eigenschappen maar dan van een hogere kwaliteit. Double jersey hoeslakens zijn uiteraard ook iets duurder dan normale jersey hoeslakens maar dit zult u absoluut ook terugzien in de kwaliteit van de stof.

Royal Jersey

Een royal jersey hoeslaken is vergelijkbaar met een double jersey hoeslaken, maar heeft als verschil dat een royal jersey hoeslaken nog dikker is geweven dan een double jersey hoeslaken. Er wordt bij deze hoeslakens gebruik gemaakt van fijn gekamd Egyptisch katoen en hierdoor voelen dit soort hoeslakens zijdezacht aan op uw huid. Ook hebben deze hoeslaken als eigenschap dat ze extra sterk zijn en altijd de juiste pasvorm hebben dankzij de stretch stof.

Linnen

Linnen is een totaal andere stof dan alle andere materialen die hierboven staan beschreven omdat het niet van katoenvezels is gemaakt maar van vlas. Het is een zeer intensief proces om van vlas een mooie linnen stof te maken waardoor linnen een kostbaar materiaal is. Linnen is veel stugger en ruwer dan katoen maar ook veel sterker en gaat dus probleemloos jaren mee. Deze eigenschappen klinken misschien minder prettig voor een hoeslaken, maar veel mensen vinden linnen juist een prettig materiaal dat zeer goed ademt en vocht opneemt en daardoor heerlijk is om onder te slapen.

Velours

Velours is een moderne stof die nog niet zo heel erg lang voor hoeslakens wordt gebruikt. Velours is gemaakt van 80% katoen en 20% polyamide en is ‘hoogpolig’. Hierdoor ventileert het relatief goed wat ervoor zorgt dat het koel aanvoelt in de zomer maar juist warm in de winter. Velours lijkt op een kruising tussen fluweel en badstof en voelt dus ook lekker zacht aan. Velours is een elastische stof wat als voordeel heeft dat het mooi strak om de matras zit.

Molton

Molton stof lijkt op flanel aangezien beide soorten stoffen opgeruwde katoen is. Dit materiaal heeft een zeer goed absorberend vermogen waardoor het zeer geschikt is als molton. Een molton gaat direct om het matras ter bescherming en heeft als doel om het lichaamsvocht dat u tijdens uw slaap verliest op te vangen. Naast normale moltons kunt u ook kiezen voor waterdichte matrasbeschermers die de matras optimaal beschermen in het geval van bijvoorbeeld incontinentie.

Badstof

Badstoffen hoeslakens zijn voor 80% gemaakt uit katoen en voor 20% uit polyester en hebben als hoofdeigenschap dat deze heerlijk zacht aanvoelen op uw huid. Badstoffen hoeslakens ventileren goed, waardoor ze lekker koel aanvoelen in de zomer, maar juist warmte en zachtheid bieden in de winter. De hoeslakens van badstof zijn gemaakt van stretchstof waardoor deze perfect om uw matras heen passen.

Percal

Hoeslakens die van percal zijn gemaakt hebben een absolute topkwaliteit. Deze hoeslakens worden op een hele fijne manier geweven, waardoor er minimaal 200 draden per inch zijn verwerkt. Dit maakt percal hoeslakens kwalitatief een stuk beter dan bijvoorbeeld een normale katoenen hoeslaken. Percal hoeslakens zijn sterk, maar tevens soepel en kunnen beter tegen wrijving, waardoor deze jarenlang meegaan.

Organisch

Organische hoeslakens zijn voor 100% gemaakt uit duurzame stoffen. Veel organische hoeslakens zijn daarbij anti-allergisch en gaan lang mee. Biologische hoeslakens hebben als eigenschap dat ze erg huidvriendelijk zijn en dit bevordert een gezonde nachtrust. Bij de aankoop van een organisch hoeslaken draagt u een steentje bij aan het milieu en helpt u tegelijkertijd uw eigen gezondheid.