Menu
Menu
-
-

Dekbedden vergelijken

Wat zijn de verschillen tussen de dekbedden?

Welk dekbed moet ik kiezen?

Dekbedden zijn er in verschillende prijsklassen. Het is niet per definitie zo dat een duurder dekbed beter is dan een goedkoper dekbed; uw eigen wensen bepalen immers welk materiaal u het prettigst vindt. De meeste gebruikte materialen voor de vulling van een dekbedovertrek zijn dons, wol en synthetische materialen. Deze vier materialen hebben compleet verschillende eigenschappen. De tabel hieronder laat overzichtelijk de grootste verschillen zien.

Producteigenschap

Synthetisch

Wol

Dons

Katoen

Isolatie

+

+/+

+/+

+

Soepel

+

-

+/+

+

Vochtopname

-

+

+/+

+

Anti-allergisch

+/+

+/+

+

+/+

Wasbaar

+/+

-

-

+/+

Prijs-kwaliteitsverhouding

+/+

+/-

+/+

+

De verschillende materialen

Donzen dekbed

Dons is een heerlijk zacht materiaal dat volumineus maar licht is. Door de hoge isolerende waarde is een donzen dekbed lekker warm in de winter, maar toch nog relatief koel in de zomer. Een donzen dekbed valt soepel om het lichaam en is in staat om het vocht dat u tijdens uw slaapt verliest goed af te voeren.

De nadelen van dit type dekbed is dat het lastig is te wassen en dat het een relatief duur materiaal is. Let op: de kwaliteit van de dons hangt af van de vulkracht (CUIN) en het soort dons. Zo wordt ganzendons als kwalitatief hoogwaardiger gezien dan eendendons.

Wollen dekbed

Wol is net als dons een lekker warm materiaal maar is helaas wat minder koel in de zomer. Wol is minder volumineus en licht als dons en dus juist geschikt voor mensen die het prettig vinden als een dekbed zwaarder aanvoelt. Wol is net als dons een 100% natuurproducten maar gaat nog langer mee dan dons.

Een wollen dekbed kan bij zorgvuldig gebruik en onderhoud makkelijk 20 jaar gebruikt worden. Wol is minder duur dan dons en iets gemakkelijker zelf uit te wassen.

Katoenen dekbed

Katoen is een soepel en licht materiaal, wat een 100% natuurproduct is. Het staat bekend als een sterk materiaal wat te wassen is onder een hoge temperatuur. Daarnaast is katoen zeer geschikt voor mensen met een allergie voor huisstofmijt.

In de zomer zijn deze dekbedden vooral ideaal door haar goede ventilatie en geringe isolatie. Perfect voor de slaper die het over het algemeen snel te warm heeft!

Synthetisch dekbed

De synthetische dekbedden hebben vaak een gunstigere prijs/kwaliteit verhouding. Vroeger werden synthetische dekbedden vaak geassocieerd met slechte kwaliteit en kleffe dekbedden. De polyester vezels van tegenwoordig zijn zo ontwikkeld dat ze bijna niet meer onderdoen voor natuurlijke materialen.

Een groot voordeel van synthetische dekbedden is dat u ze gemakkelijk zelf op hoge temperatuur uit kunt wassen.

Een greep uit ons assortiment: